Preview interieur trends van 2019/2020 2.2.2019


Deze maand bezochten we de internationale meubel- en stoffenbeurzen Heimtextil in Frankfurt en de IMM beurs in Keulen. Ook hier werden we weer verrast door de mooie kleurcombinaties en de luxe materialen die hier gebruikt werden. Om weer helemaal up-to-date te worden over de nieuwste interieurtrends, lees dan verder!

Duurzaamheid wordt de nieuwe lifestyle volgens trendlezing Heimtextil.

Trendlezing Heimtextil Frankfurt

Thema ” Towards Utopia”

Heimtextil is de grootste internationale vakbeurs voor interieur- en project textiel. De trendlezingen die werden gegeven tijdens deze vakbeurs zijn samengesteld door een internationale groep van trendwatchers en ontwerpers (o.a. Franklin Till London, A. Commandeur van het Stijl Instituut Amsterdam en A. Gaede van studio Spott).

Trends 2019/2020

De lezing/presentatie beschrijft een wereld waarin we leven volgens nieuwe normen. Een wereld van onzekerheid waarin technologische ontwikkelingen steeds sneller gaan. We leven in een tijd van digitalisering. Het supersnelle 5G netwerk met alle voor- en nadelen en de ontwikkeling door Google Home van stem naar geluid. In deze drukke en snel veranderende samenleving hebben we behoefte aan:

  • Bewust leven, vertrouwen hebben in relaties.
  • Het welzijn van alle (wereld) burgers.
  • Mentale gezondheid. We zoeken Rust en Mindfulness.
  • Duurzaamheid

Tijdens deze beurs heb ik kennis gemaakt met zes verschillende trendthema’s, die dit jaar  helemaal HOT zijn!

SEEK SANCTUARY

In dit stijlthema treffen we minimalistische vormen en naturel kleuren aan. De materialen bevatten mooie structuren en de meubels hebben ronde vrouwelijke vormen. De textiel  waar gebruik van wordt gemaakt biedt comfort en warmte, daarnaast hebben de materialen een hoge aaibaarheidsfactor.

GO OFF-GRID

Dit stijlthema geldt als DE stoere lifestyle. Er wordt in dit thema gebruik gemaakt van outdoor textiel, werkkleding en accessoires. De textiel is duurzaam, sterk en functioneel. Natuurlijke (schut)kleuren met ruimte voor de imperfectie van de natuur

Op de bovenstaande afbeeldingen zijn traditionele materialen te zien, die vaak op ambachtelijke wijze (handmatig) gemaakt zijn . Denk hierbij aan materialen als leer en hout (o.a. terug te vinden in de stoel  die ontworpen is door P. Hein Eek).

ESCAPE REALITY

In dit stijlthema wordt er veel gebruik gemaakt van reflecterende en lichtgevende materialen. Dit geeft een bewegend effect. Er worden vooral lichte pasteltinten gebruikt. Vloeiende vormen en licht surrealistisch effecten, die op de grens van fantasie en realiteit balanceren.

Bovenstaande afbeelding is het werk van de Nederlandse Ontwerper D. Kooij gepresenteerd. De stoel is van geperst recyclet materiaal is in 3D-print uitgevoerd.

EMBRACE INDULGENCE

Het vierde stijlthema bevat materialen van hoge kwaliteit in rijke en diepe kleuren. Ze stralen een luxe en nostalgische sfeer uit met een ingetogen gevoel van rijkdom. Er heerst een intieme en comfortabele sfeer.

In de bovenstaande afbeeldingen zien we zachte en rijke materialen terug komen. Met vormen die geïnspireerd zijn uit stijlperiode van Art Deco.

PURSUE PLAY

In een periode van politieke onzekerheid zoeken ontwerpers naar een speelse en humoristische vormgeving. De inspiratie komt uit de modewereld en Memphis Design uit de jaren 80. Deze stijlbeweging is opgericht door architect Ettore Sottsass in 1981.

In de onderstaande afbeeldingen worden rijke en primaire kleuren gecombineerd in glanzende of juist matte materialen. De vormen zijn van abstracte aard

In de bovenstaande beelden zijn de warme en felle kleuren met grafische vormen en patronen in de interieurtextiel te zien.

Waar komen onze producten vandaan?

Dit was een inspiratievolle presentatie tijdens de Heimtextil. Als consument willen we steeds vaker weten waar onze producten vandaan komen en hoe ze zijn geproduceerd.

Uit onderzoek blijkt dat de consument op basis van emotie koopt. Daarom is het verzamelen van emotionele data heel belangrijk voor marketeers en de industrie, om zo meer grip te krijgen op de behoefte van de consument. Het is een trend dat steeds meer fabrikanten het verhaal achter de producten kenbaar maken.

IMM te Keulen

The Revival! De herwaardering van de materialen als Marmer, Velours en Glas…

Marmertrend

Er is een herwaardering te zien van materialen zoals marmer in klein meubelen en tafels. Deze trend zien we bij alle grote internationale merken: Cassina, Walter Knoll, Muuto, And Tradition, Norman Copenhagen, Flexform en Ligne Roset. Maar ook bij de Nederlandse merken zoals: Leolux, Montis, Artifort, Label en Pode.

Bruin marmer is veel aanwezig en zorgt voor een mooie luxe uitstraling. Deze worden gecombineerd met warme luxe materialen als leer, chroom en messing.

Kleurentrend

Diverse roodtinten worden met elkaar gecombineerd. Het Kleurpalet gaat van rosé- en koraalrood naar wijnrood tot aubergine. Zie het onderstaande voorbeeld.

Naast de roodtinten zien zijn er ook andere kleurtrends te zien als; okergeel, flessengroen, cognac, kobaltblauw, paars en lila.

Stoffen en materialen

Er zijn momenteel veel zachte, aaibare stoffen te vinden als fluweel. Deze worden gecombineerd met lichthout (essen, maple) en donker hout (walnoot). Tafels en fauteuils hebben ranke pootjes die uitgevoerd zijn in zwart of in kleuren  gepoedercoat/geverfd.

De revival van het glas! Dit is terug te zien in accessoires en klein meubelen. Daarnaast ook messing en geborsteld staal.

Styling

Gestileerde vormgeving, veel boogvormen en klassieke Art Deco elementen. Er zijn ook veel kamerschermen en poefjes als interieur accessoires te zien. De styling met botanische elementen zoals behang, vloerkleden en planten. Daarnaast zijn de kleurrijke bloemenboekketen niet te missen!

Vormen

In de meubels zien we dit jaar vooral ronde en afgeronde vormen. Deze meubels zijn gecombineerd met materialen als marmer en keramiek. Kijk eens naar de onderstaande voorbeelden!

‘Weer mooie inspiratie voor het nieuwe woonseizoen!’

Terug naar eigenmeijs

Thuis is de beste plek op aarde.

Vanaf het moment dat je de sleutel in het slot steekt en wordt verwelkomd door jouw veilige privédomein, kun je de hectische buitenwereld even achter je laten. Het is heerlijk wanneer de inrichting van jouw thuis helemaal naar wens is.

Kom eens langs en laat je inspireren door onze gezellige winkel en (minstens zo gezellige) interieuradviseurs.