Tonone

Strak, functioneel en modern

Tonone

Hoe kunnen we onze fascinatie voor traditionele mechanica en ambachtelijke gereedschappen toepassen in state-of-the-art design? Deze zoektocht was het uitgangspunt voor de producten van verlichtingslabel Tonone, bekend van het gebruik van karakteristieke constructiemiddelen als visuele en functionele basis voor innovatief productdesign.

Deze visie werd goed geïllustreerd door het ontwerp van de eerste Tonone line-up: de Bolt serie, snel gevolgd door de stoere lamp Mr.Tubes, de handgeblazen glas-serie Atlas en Ella, de smart-serie Orbit. In 2018 introduceerde Tonone de LED-serie de Beads gevolgd door de nieuwe Mr. Tubes LED in 2019.

Vandaag de dag is de visie van het ontwerpteam nog steeds vastbesloten om traditionele ambachtelijke gereedschappen en mechanica toe te passen in innovatief lichtontwerp. Hoewel het handschrift van De Groof en zijn team nog als gedurfd en functioneel moet worden omschreven, zijn de nieuw geïntroduceerde lichtontwerpen geëvalueerd tot een gelikt, onopvallend en slim lichtconcept. Zelfs als de gebruikte mechanica niet zichtbaar is, wordt de handtekening van Tonone nog steeds herkend in elke volgende stap van het verlichtingsontwerp.

Tonone is in 2013 opgericht door ontwerper Anton de Groof en is gevestigd in Nederland. Het Tonone ontwerpteam werkt samen met lokale ambachtslieden om hun producten te produceren. Tijdens het ontwerp- en de productieproces wordt de hele levenscyclus van de producten meegenomen als het gaat om duurzaamheid, efficiëntie en logistiek.

Over de ontwerper

Anton de Groof werd in 1967 geboren in Nuenen. Met een vader die werkzaam was als technisch productieleider en ontwerper van hekwerken, was zijn ouderlijk huis bezaaid met kartonnen mechaniekjes. Een vruchtbare bodem voor De Groof’s fascinatie voor ambachtelijke mechanica en oude gereedschappen. Anton start in 1993 met een vriend het meubelmerk Masimo. Tien jaar later gaat hij alleen verder. Eerst met het ontwerpen van tafels en stoelen, later volgen interieur en verlichting. Zo richt hij voor een succesvol kledingmerk 130 winkels in. Voor het hoofdkantoor van de keten ontwerpt hij behalve het interieur ook een lamp. Die lamp blijkt enkele jaren later de basis te zijn voor de Bolt-serie. In 2013 pakt de designer, gestimuleerd door enthousiaste feedback uit zijn omgeving, het ontwerp weer eens van de plank en ontwikkelt deze tot wat het nu is. Het bleek de markante start van het label Tonone: een stoere industriële lampenserie herkenbaar aan functionaliteit in vorm, strakke lijnen en aan de iconische hoofdrol voor de vleugelmoer. Inmiddels is de Bolt verkrijgbaar in 29 verschillende modellen en in 10 kleuren. Na de Bolt volgen al snel de Mr. Tubes, de series Atlas en Ella, uitgevoerd in handgeblazen glas, en de slimme serie Orbit. In 2018 introduceert Tonone de LED-lijn Beads en de LED-versie van de Mr. Tubes. Behalve voor het eigen merk ontwerpt Anton voor Fatboy de lamp Thierry le Swinger, een draadloze buitenlamp die kan staan of hangen. Daarnaast creëert hij voor het Nederlandse meubelmerk Qliv de Air 65, een succesvolle stoel, representatief voor de ontwerpstijl van Anton door het materiaalgebruik en de toegepaste verbindingen.

De ontwerpen van Anton de Groof zijn herkenbaar aan de typisch Nederlandse vormtaal: strak, functioneel en modern. Dat hij daarbij beïnvloed werd door Bauhaus en de architectuurstroming de Bossche School, is onmiskenbaar. Maar de fascinatie van De Groof voor verbindingsvraagstukken en het daarbij toepassen van traditionele en industriële mechanica maken zijn vormtaal onderscheidend en eigen. De uitvoering van zijn ontwerpen in duurzaam materiaal versterken die eigenheid van Anton de Groof.