Jacco Maris

Maximaal lichtontwerp

Jacco Maris

Sinds 1995 ontwerpt Jacco Maris verlichtingsarmaturen, waarbij het gebruik van metaal en staal gecombineerd wordt met eenvoud in het lichtontwerp. Het creëren van een maximaal ontwerp uit een minimale hoeveelheid materialen is een ware kunstvorm voor de ontwerper.

De oorsprong van het bedrijf ligt in Nederland, in het atelier in Breda worden alle designproducten met de hand vervaardigd. Jacco Maris ontwerpt alles zelf. De collecties ontstaan uit diverse inspiratiebronnen: soms uit een specifieke vraag, resulterend in een volledig nieuwe collectie, en soms uit een collectie die leidt tot een op maat ontworpen armatuur voor een specifieke opdracht.

De kracht van het bedrijf ligt in het vermogen om van niets iets te maken. Met een minimale hoeveelheid materialen bereiken ze een maximaal ontwerp. Dit zie je terug in de armaturen, stuk voor stuk uniek en subtiel combinerend elegantie en eenvoud. Het bedrijf onderscheidt zich ook door het materiaalgebruik; bij hen is messing altijd massief. Er worden alleen pure materialen zoals staal, roestvrij staal, messing, brons en leer gebruikt.

Neem bijvoorbeeld de Clark, een chique LED-wandlamp, verkrijgbaar in zowel binnen- als buitenversie, die een fraaie bundel licht naar boven en beneden verspreidt, of desgewenst in één van beide richtingen. Het design wordt versterkt door het gegoten aluminium. Voor een robuuster uiterlijk is er de in massief brons gegoten en gepatineerde Clark.

Een ander opvallend ontwerp is de Needles & Pins XL hanglamp, met een getailleerde vormgeving waarbij het warme LED-licht zorgt voor een spannend reflectie- en schaduwspel. Deze hanglamp, verkrijgbaar in verschillende lengtes, heeft een metalen structuur van messing of roestvrij staal.

Tot slot is er de populaire collectie Hall-O, bestaande uit strakke, cirkelvormige hang- en wandlampen van gepoedercoat aluminium met een u-vormig profiel aan de binnenzijde. Uniek aan deze collectie is de veelheid aan kleuren waarin de ringen verkrijgbaar zijn, waardoor de Hall-O volledig kan worden afgestemd op het interieur.