Gelderland

Furniture for generations

Gelderland

Duurzaamheid, kwaliteit en comfort vormen al sinds de levering van het eerste meubel in 1936 de basis voor alle Gelderland meubels. In samenwerking met gerenommeerde én opkomende ontwerpers maken ze tijdloze meubels met aandacht voor mens en omgeving. In alle Gelderland producten worden hoogwaardige materialen gebruikt en alle meubels uit de Gelderland collectie zijn volledig van Nederlandse bodem.

De producten worden in de eigen fabriek in Culemborg met de hand gemaakt. De unieke stripstoffering maakt het mogelijk om Gelderland meubels opnieuw te stofferen, waardoor ze generaties lang meegaan.

Maak kennis met de historie

In 1936 kreeg Koene Oberman, zoon van een Friese houthandelaar, 200 Gulden van zijn vader om voor zichzelf te beginnen. In Culemborg startte hij als een van de eersten de seriematige productie van meubilair. Daarmee was ‘Meubelindustrie Gelderland’ geboren. Vanuit de voormalige Locomotiefloods aan het station bouwde Oberman Gelderland uit tot speler van formaat.

Al kort na de oorlog trok hij er met zijn eigen vliegtuig op uit om internationale groei te realiseren. Hierdoor namen buitenlandse fabrikanten Gelderland modellen in productie. In de vijftiger jaren trok Oberman externe ontwerpers aan. Deens design van Ib Kofod Larssen werd in licentie geproduceerd en Rob Parry ontwierp diverse meubels. In 1969 maakt Jan des Bouvrie zijn debuut als meubelontwerper met de Kubusbank. In die traditie volgden vele ontwerpers zoals Henk Vos en zijn zoons Bart Vos en Roderick Vos, Scholten & Baijings, Lex Pott en Studio Truly Truly. Kortom Gelderland biedt een fraaie staalkaart van de Nederlandse designgeschiedenis.

Iconen en designers

Gelderland heeft in haar bijna 90-jarige bestaan vele iconische ontwerpen voorgebracht. Neem bijvoorbeeld de 430 Kubusbank van Jan des Bouvrie en de 4800 serie van Henk Vos, welke nog steeds actueel zijn. In de jaren ‘50 waren de Lotus en 1611 fauteuils van Rob Parry niet weg te denken uit de Nederlandse woonkamer. De rijke geschiedenis van de collectie is tot op de dag van vandaag een inspiratiebron voor de ontwerpers met wie Gelderland samenwerkt.